سنبله 14, 1396 12:56 Asia/Kabul
  • عالمان دین، سنگربانان قرآن و سنت  (به مناسبت درگذشت آیت الله روح الله شاه آبادی )

فقها و اندیشمندان اسلامی، شاخص ترین قشرى هستند که در سنگر هدایت و ارشاد و تعلیم و تربیت به مرزبانى عقیده  همّت گماردند و در هر عصرى با استفاده از جایگاه وعظ و خطابه، نوشتن کتاب هاى ارزنده، تشکیل حوزه هاى بزرگ علمى و درسى و بحث و مناظره با سران مخالفان و مکاتب الحادى، جوامع اسلامى و تشنگان حقیقت را از چشمه سارهاى قرآن و سنّت معصومین (ع) سیراب نمودند.

عالمان دینى به لحاظ دانشى که مى اندوزند و نیز به سبب مسؤولیّت خطیر پاسداری از دین و آگاهى بخشى، از جایگاه بلندى برخوردارند. فقها و اندیشمندان اسلامی، شاخص ترین قشرى هستند که در سنگر هدایت و ارشاد و تعلیم و تربیت به مرزبانى عقیده همّت گماردند و در هر عصرى با استفاده از جایگاه وعظ و خطابه، نوشتن کتاب هاى ارزنده، تشکیل حوزه هاى بزرگ علمى و درسى و بحث و مناظره با سران مخالفان و مکاتب الحادى، جوامع اسلامى و تشنگان حقیقت را از چشمه سارهاى قرآن و سنّت معصومین (ع) سیراب نمودند. آنچه از علوم اسلامى اعمّ از فقه، تفسیر، کلام، فلسفه، اخلاق  هم اکنون در اختیار ما است، حاصل تلاش ها و مجاهدت هاى اندیشمندان دینى در حوزه معرفت دینى است.عالمان دینى در این سنگر در دو محور ایفاى نقش کردند. نخست، مسائل علوم اسلامى را از سرچشمه هاى اصیل آن یعنی  قرآن و سنّت بدون دخل و تصرف، استخراج و تنظیم و سازماندهى موضوعى کردند و دیگر، در حفظ و نگاهبانى از اصول و فروع آن از دستبرد تحریف گران و تفسیر به رأى کنندگان که همواره مى کوشیدند نظرات فردى یا حزبى خود را به عنوان نظرات دینى در جامعه اسلامى عرضه کنند؛ نهایت سعى خود را به کار گرفتند.امام هادی (ع)  در روایتى می فرماید: "عالمان دینى زمام دل هاى شیعیان ...را در دست مى گیرند و همچون سکّانداران کشتى، آنان را از خطرات و تهدیدها نجات مى دهند. آنان بهترین انسان ها در پیشگاه خداوند هستند."

آیت الله روح الله شاه آبادی

هفته گذشته جهان تشیع یکی از این عالمان خدمتگزار را از دست داد. آیت الله روح الله شاه آبادی از شاگردان خاص امام خمینی(ره) در سن 87 سالگی  دار فانی را وداع گفت.این عالم برجسته فرزند آیت الله العظمی حاج شیخ محمد علی شاه آبادی است. آیت الله حاج شیخ محمد شاه آبادی خود نیز از عالمان مشهور واندیشمندی مبارز بود که دربرابر ظلم حکومت پهلوی یعنی خانواده ای که سالها بر ایران حکومت می کردند؛ ایستاد. در زمانی که به دستور حکومت پهلوی در زمان رضا خان  تمام مساجد و منابر تعطیل شده  بود آیت الله شاه آبادی هیچ گاه نماز و سخنرانی‌‎اش قطع نشد. زمانی هم که به دستور رضا خان پوشیدن لباس روحانیت را ممنوع شد؛ ایشان  فرزندانش را به روحانی شدن و پوشیدن لباس مقدس روحانیت تشویق کرد و به برکت همین تلاش مخلصانه هفت تن از فرزندان ایشان روحانی شدند.مأموران رضاخان، برای آنکه بتوانند صدای حق طلب آیت الله شاه آبادی را خاموش کنند، منبر او را از مسجد جامع دزدیدند ولی از آن پس ایستاده سخنرانی می‌‎کرد و می‌‎گفت:"منبر سخن نمی‎‌گوید اگر می‌‎خواهید سخنرانی تعطیل شود، باید مرا ببرید و من هر روز قبل از اذان صبح تنهایی از منزل به طرف مسجد می‎‌آیم، اگر عرضه دارید آن وقت بیایید و مرا دستگیر کنید."

آیت الله روح الله شاه آبادی

آیت الله روح الله شاه آبادی در سایۀ تعلیمات چنین پدری در کنار تلاشهای علمی و مجاهده در تهذیب نفس درصف مبارزین و مخالفین با حکومت ستم پیشه پهلوی نیز قرار گرفت. آیت الله روح الله شاه آبادی در حوزه های علمیه تهران، قم و نجف اشرف در محضر آیات عظام بروجردی، سیداحمد خوانساری، سید محمدتقی خوانساری، علامه طباطبایی، آیت الله خویی، آیت االله اراکی وحدود ۲۰ سال نیز نزد حضرت امام خمینی(ره) به مدارج بالایی از علم و عمل به تعالیم اسلام  نائل گشت. آیت الله روح الله شاه آبادی در جریان نهضت اسلامی ایران همواره همراه امام خمینی(ره) و از دوستداران و یاران ایشان بود. پیشینه مبارزات این استاد برجسته حوزه به سالها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران برمی گردد. آیت الله روح الله شاه آبادی سالها در حوزۀ علمیۀ نجف مشغول فعالیت های علمی بود؛ اما پس از اخراج از عراق توسط رژیم بعث و بازگشت به ایران در قم مستقر شد و سالهای متمادی به تربیت طلاب در حوزه علمیه قم همت گمارد. ایشان علاوه بر تدریس فقه و تفسیر، شاگردان  خویش را به سیرالی الله و تهذیب نفس رهنمون می کرد. حوزه تدریس این عالم فقید در علوم عقلی و نَقلی  وفقه و اصول و عرفان و فلسفه قریب نیم قرن از مجالس درس پرباری بود که ثمره‌اش تربیت شاگردان بسیاری است که هریک اکنون از اساتید حوزه‌اند؛ ضمن این‌که تدوین بیش از 50 اثر علمی فاخر از برکات وجودی این عالم جلیل القدر است.

آیت الله روح الله شاه آبادی

تلاشهای مستمر و خستگی ناپذیر این عالم وارسته ما را به یاد این سخن از امام خمینی (ره) دربیان نقش عالمان دینى می اندازد که فرمود:

"تردیدى نیست که حوزه هاى علمیّه و علماى متعهّد در طول تاریخ اسلام و تشیّع، مهم ترین پایگاه اسلام در برابر حملات، انحرافات و کجروى ها بوده اند. علماى بزرگ اسلام در همه عمر خود، تلاش نموده اند تا مسائل حلال و حرام الهى را بدون دخل و تصرف، ترویج نمایند. جمع آورى و نگهدارى علوم قرآن و آثار و احادیث پیامبر بزرگوار و سنّت و سیره معصومین (ع) وثبت ونگهداری آنها در شرایطى که امکانات، بسیار کم بوده است و سلاطین و ستمگران در محو آثار رسالت، همه امکانات خود را به کار مى گرفتند، کار آسانى نبوده است که بحمداللّه امروز نتیجه آن زحمات را در آثار و کتب با برکتى از فقه و فلسفه، ریاضیات و نجوم و اصول و کلام و حدیث و رجال و تفسیر و ادب و عرفان و لغت و تمامى رشته هاى متنوّع علوم مشاهده مى کنیم."

تشییع و به خاکسپاری پیکر آیت الله روح الله شاه آبادی در جوار حرم حضرت معصومه(س) در قم

پیکر مطهر آیت الله روح الله شاه آبادی در جوار حرم نورانی حضرت معصومه (س) در شهر قم به خاک سپرده شد. یاد و خاطرۀ این عالم برجسته را گرامی می داریم و از خداوند متعال علو درجات ایشان را خواهانیم .

 

 

کلیدواژه