میزان 22, 1396 13:04 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 22 میزان 1396

" افغانستان و ضرورت عبور از سازو کارهای سنتی " ،"افغانستان نباید غده ی سرطان منطقه شود"و"فاصله گیری اروپا از رویکرد جنگ طلبانه ی امریکا"،عناوین سرمقاله روزنامه های مهم افغانستان است.

روزنامه ی افغانستان در سرمقاله ای تحت عنوان افغانستان و ضرورت عبور از سازو کارهای سنتی چنین نوشته است :

در گذشته حکومت ها کوشیدند تا با رویکرد سنتی به حاکمیت نخبه های محلی احترام گذاشته و با برگزاری جرگه های محلی یا ملی اربابان و خوانین را وارد بازی های سیاسی کرده و رابط شان را با حکومت مرکزی بهبود بخشند. در حالی که در قانون اساسی جدید ساختار دولتی طوری شکل گرفته که دیگر محلی برای مراجعه با سازوکارهای سنتی باقی نمی گذارد. تنها دریک مورد و آن هم در موارد مشخص و استثنایی در قانون اساسی برگزاری لویه جرگه پیش بینی شده است که ساختار، ماهیت و کارکرد این لویه جرگه با لویه جرگه های سنتی کاملا متفاوت است؛ زیرا ترکیب این جرگه را نه اربابان، خوانین و متنفذین محلی که نمایندگان قانونی مردم در پارلمان، شوراهای ولایتی و و لسوالی تشکیل می دهد

نویسنده می افزاید :
اگرچه وضعیت در حکومت وحدت ملی تا حد زیادی متفاوت از گذشته بوده، اما با آنهم ساختارهای فرسوده و معیوب به جا مانده از گذشته در مسیر شکل جدید از دولتداری که در آن حقوق شهروندی محور تصمیمات و سیاست ها قرار بگیرد و شایسته سالاری به معنای واقعی کلمه رعایت گردد، مانع ایجاد می کند. بنابراین مراجعه به جرگه های سنتی جز برگشت به گذشته و نهادینه سازی فرهنگ قبیله گرایانه، پیامد مثبتی به دنبال نخواهد داشت. ما فعلا قانون اساسی داریم و تمامی سازوکارهای کارآمد در آن پیش بینی شده است و باید در موقع ضرورت به آنها مراجعه کنیم.

و افغانستان نباید غده ی سرطان منطقه شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

اخیراً ریاست‌جمهوری افغانستان دربارۀ اظهاراتِ برخی از سیاسیون در مورد راهبرد جدیدِ ایالات متحدۀ امریکا در برابر افغانستان واکنش نشان داده و گفته است که استراتژی اخیرِ ایالات متحدۀ امریکا، به نفع افغانستان و مبارزه با تروریسم است. چندی پیش برخی از سیاسیون ـ از جمله حامد کرزی ـ گفته بودند که راهبرد اخیرِ امریکا به زیانِ افغانستان است و سبب بلند رفتنِ خشونت و جنگ می‌شود.

ماندگار می افزاید :

جنگ افغانستان به یک جنگِ بسیار مرموز، پیچیده و پُردرآمد تبدیل شده و در چنین جنگی، کشورهای زیادی مصروف شده‌اند. در عین حال، تروریسم به عنوان ابزاری برای بازی‌های استخباراتیِ خارجی و نیز به عنوان ابزاری در تعاملاتِ داخلی از طرف برخی از سیاسیون در حکومت در شانزده سال گذشته مورد توجه و استفاده بوده است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انصار که در سرمقاله ای تحت عنوان فاصله گیری اروپا از رویکرد جنگ طلبانه ی امریکا چنین نوشته است :

با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، روابط اتحادیه اروپا و امریکا در پی اختلافات بر سر موضوعات مهم بین المللی میان کاخ سفید و بروکسل رو به سردی گرایید. دولت‌های اروپایی با آگاهی از سیاست‌های جنگ‌طلبانه دستگاه حاکمه جدید امریکا که در پی بحران‌آفرینی در مناطق مختلف برای بهره‌برداری‌های سیاسی و توجیه حضور نظامی در سرتاسر جهان است، از تبعات تشدید بی ثباتی و جنگ در جهان بویژه در منطقه غرب آسیا واهمه دارند. یکی از مهمترین موارد اخیر ظهور اختلاف میان کشورهای اروپایی و دولت ترامپ مسئله توافق هسته‌ای با ایران بوده است.

انصار می افزاید :

طبیعتاً با آغاز بحرانی دیگر در منطقه ژئواکونومیک غرب آسیا در نتیجه برهم خوردن توافق هسته‌ای، با به مخاطره افتادن امنیت خطوط انتقال انرژی به بازارهای جهانی که یکی از ابزارهای دفاعی ایران می‌تواند باشد، قیمت نفت به شدت افزایش خواهد یافت و اقتصاد بین المللی که هنوز هم با تبعات بحران مالی سال 2008 دست به گریبان است، با شوکی دیگر رو به رو خواهد شد که این امر با توجه به نیاز عدیده اروپا به انرژی خاورمیانه در مقایسه با امریکا که خود از تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان است به هیچ وجه مطلوب دولت‌های اروپایی نیست.

ان می‌تواند باشد، قیمت نفت به شدت افزایش خواهد یافت و اقتصاد بین المللی که هنوز هم با تبعات بحران مالی سال 2008 دست به گریبان است، با شوکی دیگر رو به رو خواهد شد که این امر با توجه به نیاز عدیده اروپا به انرژی خاورمیانه در مقایسه با امریکا که خود از تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان است به هیچ وجه مطلوب دولت‌های اروپایی نیست.