عقرب 08, 1396 09:06 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 8 عقرب 1396

"سیاست قومی افغانستان را به تباهی می کشاند" ، " بندر چابهار ،دروازه ی توسعه ی تجارت منطقه ای"و"چرخش عربستان به سمت میانه روی"،عناوین سرمقاله روزنامه های مهم امروز چاپ کابل است که در ادامه می خوانید:

روزنامه ی ماندگار در سرمقاله ای تحت عنوان سیاست قومی افغانستان را به تباهی می کشاند چنین نوشته است:

قوم ِ گرایــی از انتخــاب افــراد کلیـــدی در ادارات بــا معیــارقومـی گـذر کـرده و بـه برخوردهـای قومـی میـان کارمندان ِ عـادی تسـری یافتـه اسـت. وقتـی کـه شــما شــکایت ِ مراجعیــن ادارات را میشــنوید و یــا خــود بــرای انجــام کاری ســری بــه یــک نهــاد دولتــی میزنیــد، عمــق تبعیــض را به خوبــی درمییابیــد. مــردم و کارمنــدان

ِ ادارات ِ دولتــی، همــه از نــگاه قومــی حاکــم بــر اوضــاع شــکایت میکننــد.

ِ متأســفانه سیاســت قومــی در ادارات کشــور بــه شــکل یک جانبـه بـه پیـش مـیرود؛ یعنـی تـلاش بـرای جابه جـا کــردن یــک گــروه اتنیکــی بــه جــای دیگــران به شــدت جریــان دارد. نــگاه بــه تشــکیلات برخــی وزارتخانه هــا نشــان میدهــد کــه مــردم به شــدت بــا تبعیــض مواجه انــد

و بیشــتر کرســی های یــک وزارت به خصــوص کرســیهای مهم به یک گروه خاص تعلـق گرفتـه اسـت.

ماندگار می افزاید :

قومــی کردن سیاست  در شــرایط کنونــی بــدون هــراس و نگرانــی صــورت میگیــرد و کســانی دســت بــه چنیــن اقدامــات میزننــد کــه از چیــزی نمی هراســند. آنــان حرکت هــای متعصبانــه و تبعیض آلودشــان را چنــان بــه پیـش می برنـد کـه گویـا یـک سیاسـت فرهنگـی ـ قومـی برای تک قومــی ســاختن کشــور روی دســت گرفتــه

شـده اسـت. جـدا از ایـن مسـأله، در بسـیاری از اداره هـای رســمی دولــت، کارمنــدان حــق اســتفاده از آزادی بیــان را ندارنــد و نمی تواننــد آزادانــه بــه زبــان مادری شــان حــرف بزننــد. چــرا کــه اســتفاده از برخــی واژه هــا به شــدت بــه زیــان آنــان تمــام میشــود و موانعــی را فــراراه کارشــان و خودشــان قــرار میدهــد. افــراط در قوماندیشــی، باعــث شـده کـه مـردم بـا گذشـت هـر روز بـا همدیگـر بیگانـه شــوند و دوســتیهای گذشــته متأســفانه جایــش را بــه خصومت هــای جدیــدی بدهــد کــه اگــر فربه تــر گــردد، دمــار از روزگار افغانســتان درخواهــد آورد.

و بندر چابهار ،دروازه ی توسعه ی تجارت منطقه ای عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :

مقامات حکومت افغانستان و هند اعلام کرده‌اند که محموله‌ای از کمک‌های هند به افغانستان برای اولین بار از طریق بندر چابهار ایران انتقال خواهد یافت. وزرای خارجه ی هر دو کشور آغاز انتقال کمک‌های هند به افغانستان را از طریق بندر چابهار اعلام کردند.

این محموله، 1500 تن گندم از کمک‌های جمهوری هند به افغانستان خواهد بود. موافقت‌نامه سه جانبه توسعه بندر چابهار در ماه می سال 2016 در جریان سفر رئیس جمهور غنی و نخست وزیر هند به ایران، امضا شد.بندرچابهار به یک فرصت طلایی برای توسعه و گسترش ارتباطات منطقه ای به شمار می رود. این بندر نه تنها برای هند، افغانستان و ایران منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارد که کشورهای آسیای میانه نیز می تواند از منافع آن بهره مند شوند. کشورهای آسیای میانه به لحاظ تعاملات و نیازمندی های متقابل اقتصادی، ضرورت به راههای مواصلاتی امن تر، مطمئن تر و ارزانتر دارند. منابع، تولیدات و بازارهای آسیای میانه و جنوب آسیا طوری است که می تواند نیازهای یکدیگر را تکمیل کند.

نویسنده می افزاید :

بندر چابهار سبب می شود که افغانستان موقعیت استراتژیک خود را به عنوان یک پل ارتباطی میان آسیای مرکزی و جنوب آسیا به دست آورد. نقشی که سال هاست به فراموشی سپرده شده است. اگر افغانستان به عنوان نقطه وصل تجارت منطقه ای نقش اساسی خودش را در توسعه تجارت و ارتباطات منطقه ای ایفا کند، سالانه می تواند میلیاردها دالر از طریق ترانزیت به عواید دولت اضافه شود و این امر به رشد اقتصاد کشور کمک خواهد کرد و زمینه امنیت و ثبات این کشور را فراهم می آورد.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انصار که در سرمقاله ای تحت عنوان چرخش عربستان به سمت میانه روی  چنین نوشته است:

سعودی‌هـا که ماهیتاً نظامی غیرایدئولوژیک و کاملا سکولار هستند پس از آنکه متوجه منفور شدن اندیشه‌هـای تکفیری در میان ملت‌هـای مسلمان- همچون اجلاس موسوم به اهل سنت که در چچن روسیه و با حضور بزرگان این مذهب برگزار شد و رسماً وهابیت از جمع مذاهب اسلامی خط خورد- و افزایش محبوبیت الگوهای دیگر اسلامی نظیر الگوی مقاومت با ته مایه فکری مبارزه با ظالمین و الگوی اسلام میانه رو اخوانی مورد تبلیغ ترکیه شده اند و همچنین به دلیل فشارهای خارجی که از طرف‌هـای مجامع بین المللی و دولت‌هـای غربی به دلیل حمایت آشکار و پنهان سعودی‌هـا از گروه‌هـای تکفیری وارد آماده است، اکنون هزینه تداوم بهره‌گیری از ابزار وهابیت را بیشتر از فواید آن دانسته و به همین دلیل مجدداً به صورت تاکتیکی روی به سوی اسلـام میانه رو آورده است. این موارد به خوبی نشان می‌دهد که عربستان دیگر نخواهد توانست با چنین ایدئولوژی افراط گرا که بن مایه‌هـای سلفی گری را تقویت مینماید نقش تاثیرگذاری در منطقه و جهان داشته باشد.

درپایان انصار می افزاید :

 تضمینی برای بازگشت سعودی‌ها به حمایت از افراطی گری و محافظه کاری وجود ندارد زیرا اساساً نگاه سعودی‌هـا به امر دین و مذهب ابزار انگارانه است. علـاوه بر این اقدامات به صورت بسیار ناهماهنگ با جامعه بسته، مذهبی و محافظه کار عربستان اتفاق افتاده و واکنش بعدی خصوصا در بین مراجع مذهبی وهابی که در طول دهه‌های گذشته با حمایت دولت قدرت زیادی یافته‌اند غیرقابل پیش بینی است.