عقرب 09, 1396 09:09 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 9 عقرب 1396

"معضل حل ناشده ی شناسنامه های برقی"" تذکره های الکترونیک باید توزیع شود" و "رد فرمان تقنینی غنی ،ناکامی برنامه ی مصادره ی هویت ها" عناوین سرمققققالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"معضل حل ناشده ی شناسنامه های برقی" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است:

مسأله شناسنامه های برقی چند سال است که در میان مجلس و ریاست جمهوری به یک مسأله پر تنش مبدل شده است. این پرونده در مجلس به یک موضوع بحث برانگیز تبدیل شده است، زیرا نماینده گان مجلس بر سر این نکته که باید نام قوم هر شهروند در شناسنامه اش درج شود ویا نه به چند دسته تقسیم شدند و این کار روند تصویب فرمان ریاست جمهوری را در آن جا با مشکل رو به رو ساخته است.

آرمان ملی می افزاید :

 توزیع شناسنامه ها سال ها قبل روی دست گرفته شده بود که یکی از موارد مهم در کشور می باشد و می تواند یک گام اساسی در راستای مشخص نمودن  نفوس افغانستان به شمار رود.هرگونه کار شکنی در این مورد و تصویب نشدن آن در مجلس و کارشکنی در این مورد از سوی ریاست جمهوری در واقع ما را از رسیدن به این هدف به دور نگه می دارد.زبان و ملیت افراد یکی از مشخصه های مهمی می باشد که در عین زمان از مؤلفه های هویت شهروندان نیز است. رفتن به سوی ملت شدن زمانی امکان پذیر است که جامعه به درک این معنا برسد که در کنار یکدیگر قرار گرفتن و همدیگر پذیری و به رسمیت شناختن هویت هر شهروند، از موارد شکل دهنده آن می باشد. همه باید بپذیرند که در کنار دیگر مشخصات، باید نام قوم شهروندان نیز در شناسنامه ها ذکر شود و مجلس و ریاست جمهوری نیز این مسأله را قبول کنند. این از خواسته های مردم است و باید به این خواست قانونی آنان احترام گذاشت.

" تذکره های الکترونیک باید توزیع شود" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

اگر بار دیگر کسی یا جریانی مانع توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیک شود و ارگ به بهانه‌ی آن توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیک را به تعویق بیندازند، این شک به یقین بدل‌ می‌شود که حکومت خود نمی‌خواهد این شناس‌نامه‌ها توزیع شود. عده‌ای گمانه‌زنی می‌کنند که ارگ نمی‌خواهد شناس‌نامه‌ها توزیع شود و برای توزیع‌نکردن آن دنبال بهانه است.

هشت صبح می افزاید :اگر حکومت باز هم از توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیک امتناع کند، دیگر همه یقین می‌کنند که خود ارگ در پشت ماجراجویی‌هایی است که هدف از آن تأخیر در توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیک است. 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی ماندگار که در سرمقاله ای تحت عنوان "رد فرمان تقنینی غنی ،ناکامی برنامه ی مصادره ی هویت ها" چنین نوشته است:

دیـروز، مجلـس نماینـده ِ گان فرمـان تقنینـی رییـس حکومـت وحـدت ملـی دربـارۀ اطالق کلمـۀ افغان بـرای همۀ شـهروندان افغانسـتان در شـناسنامه ِ های برقـی را بـا اکثریـت آرا رد کـرد و اینگونـه بـار دیگـر قانـون توشیح ِ شـدۀ مـورخ 1393مرعیاالجـرا میگـردد. 

ِ بـر اسـاس این قانـون، کلمـۀ »افغان« بر همۀ شـهروندان کشـور اطلاق نمی ِ شـود و نیـز مشـخصات یک فـرد، از جملـه تعلقات قومـی آن، در یـک چیـپ تعبیه شـده در کارت وارد میشـود که فقـط توسـط کمپیوتـر قابـل خوانش اسـت. 

در پایان ماندگار می افزاید :

رد فرمـان تقنینـی آقـای غنـی در ایـن خصـوص، دو نکتـه را به خوبـی بـه اثبـات میرسـاند: اول اینکـه رهبـران دولـت وحـدت ملـی و همـۀ سیاسـتگرانی کـه بـه درج کلمـۀ افغـان تأکیـد داشـتند و سـرانجام خلاف قانـون بـه فرمـان تقنینـی به ایـن هـدف قناعـت کردنـد، بداننـد کـه ایـن حکومـت بـه دلیل همیـن کارهـای غیرقانونـی از اعتبـار الزم برخـوردار نیسـت، به خصـوص ریاسـت جمهوری کـه به شـدت مایـل بـه تک قومـی کـردن کشـور، بـه نفـع اختنـاق و دیکتاتـوری اسـت. نکتـۀ دوم 

این اسـت کـه رد فرمان تقنینی آقای غنی توسـط بیشـتر اعضای مجلـس کـه نمایندههـای همـۀ اقـوام از جمله پشـتون ِ ها شـامل آن انـد، نشـان میدهـد کـه دیگـر نمیشـود یـک هویـت را بـر ِ همـه بـه زور اطلاق کرد و این نشـان از بلند بودن سـطح آگاهی اعضـای مجلس و توجـه به عدالت اجتماعـی دارد .