عقرب 29, 1396 19:04 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 29 عقرب 1396

"سایه ی شوم سیاست قومی بر سرنوشت ما" ،"فریاد غنی برای سرمایه گذاری در نبود زمینه"  و "مردم افغانی خواهان اقدامات جدی و صادقانه اند" عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"سایه ی شوم سیاست قومی بر سرنوشت ما" ،عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

دیروز مشرانوجرگه فرمان تقنینی تعدیل ثبت احوال نفوس را مورد تایید قرار داد و برخلاف ولسی جرگه که پیش از این آن را رد کرده بود، بر آن صحه گذاشت. 

آن چه در این مدت روند تطبیق قانون ثبت احوال  نفوس و در نتیجه ، توزیع تذکره ی الکترونیک را به تعویق انداخته است، سایه شوم سیاست بر روند قانونگذاری بوده است. درست است که از یک نگاه اساسا روند قانونگذاری یک امر سیاسی است. ولی وقتی از سایه شوم سیاست بر روند قانون گذاری سخن می گوییم، مراد ما سیاست قومی است که سال ها است زیربنای تمام تعاملات در کشور ما قرار گرفته است. سیاست قومی به قدری در ساختارهای سیاسی، حقوقی و اداری کشور عمیق و ریشه دار است که هنوز اجازه نداده است تا مردم افغانستان به منافع و مصالح کلان تر کشور بیندیشند.

نویسنده می افزاید :هیچ مصلحتی بالاتر از آن نیست که هویت مردم افغانستان به طور شفاف و روشن در جایی به نام ثبت احوال نفوس تسجیل گردد و آمار دقیق از میزان نفوس کشور داشته باشیم. این مساله نه تنها بسیاری از برنامه ریزی های کلان کشور را تسهیل می کند؛ بلکه به بسیاری از بحران های امنیتی خاتمه خواهد بخشید. اکنون بسیارند کسانی که به عنوان تبعه افغانستان در کشور فعالیت می کنند، اما شهروند واقعی افغانستان نیستند. بلکه از راه های غیر قانونی تذکره تابعیت اخذ کرده اند و به نام افغان شناخته می شوند. این روند که یکی از عوامل اصلی اعمال خرابکارانه و تروریستی در کشور است تنها با توزیع تذکره الکترونیکی از بین خواهد رفت.

 "فریاد غنی برای سرمایه گذاری در نبود زمینه" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

رییس حکومت وحدت ملی روز شنبه گذشته، در چهارمین کنفرانس ملی شهری تحت عنوان «پیش به سوی شهرهای پایدار» گفت که ظرفیت طرح و دیزاین باید به صورت اساسی در افغانستان ایجاد شود و روی متخصصان سرمایه‌گذاری صورت گیرد و نیز فضای همکاری همه‌جانبه در این زمینه ایجاد گردد.

ماندگار می افزاید : 

اگر اقای غنی به راستی به آنچه گفته است صادق است باید در نخست بحث امنیت و صلح را جدی بگیرد و نباید دلچسپی خاصی نسبت به حفظ وضعیت موجود سیاسی امنیتی وجود داشته باشد. اگر دولت بتواند برای مردم به خصوص سرمایه گذاران امنیت ایجاد کند و دولت خود در شکل دادن هزینه هایی برای ایجاد فابریکه‌های تولیدی کار کند، درواقع راهی را برای سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال باز کرده است. اما وقتی که رییس حکومت وحدت ملی، فقط حرف بزند و در عمل هیچ برنامه‌یی برای ایجاد سرمایه گذاری و ساختن زیرساخت ها وجود نداشته باشد، نمی توان با حرف و غالمغال به جایی رسید.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انیس که در سرمقاله ای تحت عنوان "مردم افغانی خواهان اقدامات جدی و صادقانه اند" چنین نوشته است :

این روز ها بار دیگر از سرگیری روند گفتگوهای صلح میان دولت افغانستان و مخالفان، همچنان بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان در بیرون از این دو کشور بر سر زبان ها افتاده است.اخیراً یک مقام چینی تأکید نموده که این کشور به منظور بهبود روابط افغانستان و پاکستان از روند همکاری برد- برد بین این دو همسایه خود، حمایت می کند و از میزبانی برگزاری نشست سه جانبه وزیران خارجه افغانستان، پاکستان و چین نیز در آن کشور خبر میدهد.

در پایان انیس می افزاید:

هرچند مردم و حکومت افغانستان در سال های گذشته شاهد برگزاری نشست های سه جانبه، چهارجانبه، همچنان رفت و آمد مقام های کشورهای منطقه به ویژه پاکستان، برای آغاز روند گفتگوهای صلح میان دولت افغانستان و مخالفان مسلح دولت، بوده است، اما هیچگاهی شاهد نتایج ملموس این نشست ها و مذاکرات نبوده است، زیرا هرباری که روند گفتگوهای صلح، روی دست گرفته شده، جانب کابل با علاقه مندی زیاد از آن استقبال نموده، اما برعکس جانب اسلام آباد هیچگاهی، اقدامات عملی از خود در این راستا به نمایش نگذاشته است.