قوس 07, 1396 11:53 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 7 قوس 1396

"جایگاه منافع ملی در فرهنگ عمومی" و" کمیسیون انتخابات باز هم دچار بحران" عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ افغانستان است.

روزنامه افغانستان ما در سرمقاله ای تحت عنوان "جایگاه منافع ملی در فرهنگ عمومی" چنین نوشته است :

در افغانستان به دلیل حاکمیت دوامدار استبدادی، غلبه تفکرات قبیله ای و رفتارهای ناعادلانه سیاسی و اجتماعی، مفاهیم ملی هنوز شکل و شمایل درستی پیدا نکرده است. این مفاهیم تنها  زینت بخش قوانین و سخنرانی ها و شعارهای انتخاباتی بوده و کارکرد عملی چندانی در زندگی و باورهای عمومی پیدا نکرده است.
باور به ارزش های ملی نیازمند یک برنامه سنجیده شده و دراز مدت فرهنگی است.

برنامه ای که در آن اولا؛ تعریف مشخص از منافع ملی صورت گیرد و حدود و دامنه مفهومی آن روشن گردد ثانیا؛ در قالب و محتوای این فرهنگ، منافع ملی بر خواست ها و منافع شخصی غلبه پیدا کند و تمام گفتارها و رفتارهای عمومی در راستای آن سازمان یابد.
متأسفانه این فرهنگ در افغانستان هنوز غلبه پیدا نکرده و منافع ملی در ساختار و محتوای آن جایگاه مشخصی پیدا نکرده است.

از اینرو در این کشور گرایش به منافع فروملی در بسیاری موارد بجای منافع ملی تبلیغ و ترویج می شود. 

مشکل دیگر این است که به دلیل انحصارگرایی ها، قانون شکنی ها و ستمگرایی های گذشته، تعاملات ملی و مناسبات اجتماعی در افغانستان آسیب دیده است. این آسیب ها سبب گردیده که روند اعتماد سازی ملی با چالش مواجه گردیده و در نهایت مفاهیم ملی نیز همه پذیر نگردد.

نویسنده می افزاید :

رقابت های سیاسی، تفکرات منفی قوم گرایی و منفعت های شخصی و خانوادگی در افغانستان از یک طرف و ساختار ضعیف و آشفته نظام سیاسی از سوی دیگر، سمت و سوی حرکت ملی گرایانه را در کشور به انحراف کشانیده و آن را با تنگناها و پیچیدگی های زیادی مواجه کرده است.

امروزه همه نخبگان و رهبران سیاسی خود را به منافع ملی متعهد می دانند و هر کدام داغ تر و محکم تر از دیگران از منافع ملی دفاع می کنند؛ ولی در کنش ها و رفتار های سیاسی آنان، کمتر تعهد و پایبندی به منافع ملی مشاهده می شود. 

فراز و نشیب های سیاسی در کشور و افت و خیزهایی که در موقعیت و پرستیژ سیاسی و دولتی سیاستمداران به وجود آمده، به خوبی نشان داده که اغلب موضع گیری ها و جهت گیری های سیاسی، بر محور خواست ها و تقاضاهای شخصی استوار بوده تا منافع ملی.

" کمیسیون انتخابات باز هم دچار بحران" عنوان مطلبی از روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین نوشته است :

برکناری رییس کمیسیون انتخابات همان‌قدر سوال‌برانگیز و ناگهانی بود که حالا اقدام‌ها برای جایگزینیِ او می‌تواند موجب تشویش نهادهای ناظر بر انتخابات شود.

یکی از نهادهای ناظر بر انتخابات باور دارد که اقدام رییس‌جمهوری برای جایگزینی رییس انتخابات، عملاً در مغایریت با قانون انتخابات قرار دارد. به گفتۀ این نهاد ناظر بر انتخابات، دولت نباید به بهانۀ نبود رییس در کمیسیون انتخابات، برنامه‌های انتخاباتی را به تأخیر مواجه سازد. این نهاد ناظر بر انتخابات باور دارد که مکانیسم‌های بدیل برای چنین وضعیتی وجود دارد و در نبود رییس کمیسیون انتخابات، معاونانِ او می‌توانند به صورت عادی وظایفِ او را ادامه دهند.

این نهاد ناظر بر انتخابات حتا این نگرانی را دارد که بحث در کمیسیون انتخابات فقط بر سرِ کرسی ریاستِ این نهاد نیست و چیزهای دیگری سبب شده‌اند که ریاست جمهوری این‌قدر با دقت و حساسیت در کارهای کمیسیون دخالت داشته باشد.


اگر کمیسیون انتخابات واقعاً نهادی مستقل است، پس چرا ریاست جمهوری دخالت در کمیسیون را به میزانی افزایش داده که حتا همان مقدار اندک اعتمادی که می‌خواست نسبت به این کمیسیون در میان مردم اعاده شود، از میان برود؟

ماندگار می افزاید :
بدون شک در کمیسیون انتخابات جنجال‌ها بیش از آن است که هرازگاهی از طریق رسانه‌ها گزارش می‌شود. این نهاد عملاً با بحران روبه‌روست و این بحران تنها بحران مدیریت هم نیست.

به فرض که فرد دیگری در جای رییس قبلی قرار گیرد، آیا مشکلات کمیسیون برطرف خواهد شد؟
به نظر نمی‌رسد که با آمدن رییس جدید، با وجود همۀ بی‌کفایتی‌های رییس قبلی، در کار کمیسیون انتخابات تغییراتِ جدی و مثبتی رونما شود. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که تمامِ این دست‌اندازی‌ها در کار کمیسیون، به هدف ایجاد تأخیر در برگزاری انتخابات سال آینده صورت می‌گیرد.