قوس 20, 1396 09:04 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 20 قوس 1396

"حکومت با اقدامات عملی نشان دهد که از حقوق بشر حمایت می کند " ، "چو ایستاده ای دست افتاده گیر" و "  فساد تاریک برشنا در روشنی حمایت غنی" ، عناوین سرمقاله ی روزنامه های امروز چاپ کابل است.

حکومت با اقدامات عملی نشان دهد که از حقوق بشر حمایت می کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین نوشته است :

از روز جهانی حقوق بشر گرامی‌داشت شد، اما نهادهای دولتی افغانستان از حقوق بشر آن طوری که باید در این دیار حمایت نمی‌کنند. یکی از مواردی که در اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر تضمین شده است، آزادی‌های فردی است. بیشتر نهاد‌های دولتی افغانستان نمی‌خواهند یا نمی‌توانند از آزادی‌های فردی دفاع کنند. نهادهای دولتی بسیاری وقت‌ها در برابر قشر محافظه‌کار جامعه کوتاه می‌آیند. هشت صبح می افزاید :

دولت باید حق اجتماعات و برگزاری تظاهرات را در شهرها به رسمیت بشناسد. برگزاری اجتماعات و تظاهرات نوعی مشارکت سیاسی است. شهروندانی که در اجتماعات و تظاهرات شرکت می‌کنند، در واقع دست به نوعی مشارکت در زنده‌گی سیاسی کشورشان می‌زنند. حق برگزاری اجتماعات و تشکیل انجمن‌ها در اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر تسجیل شده است و حکومت حق ندارد که بر خلاف آن عمل کند. دستگاه تقنینی افغانستان هم اجازه ندارد که خلاف احکام قانون اساسی و اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر حق برگزاری اجتماعات را محدود کند. حکومت باید از فعالیت‌های نهاد‌های مدنی و فعالان حقوق بشر حمایت کند.
باید به فعالان حقوق بشر اجازه داده شود که از زندان‌ها دیدن کنند. هیچ کسی نباید در قلمرو دولت بی‌گناه و بدون تفهیم اتهام در زندان باشد. حکومت با اقدامات عملی باید نشان دهد که به حقوق بشر تعهد دارد.

و چو ایستاده ای دست افتاده گیر عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است :

هزاران خانواده در بسیاری از ولایت های کشور به دلیل جنگ به خیل بیجا شده گان داخلی پیوسته اند. اینان غریبه های سرزمین خویش اند و در این سرمای سوزانی که به تازه گی آغاز شده اکثراً در زیر خیمه هایی زنده گی می کنند که بسیاری شان کهنه و فرسوده است و نمی تواند تن‌های کوچک کودکان و پیران را از گزند سرما محفوظ نگهدارد.

شنیدن این صدای تکان دهنده نیازمند وجدان های بیدار و آگاه است که برای دستگیری این خیل بیجا شده گان بشتابد و به اندازه توانایی هایش آنان را دستگیری کند.

آرمان ملی می افزاید :

همه مکلف هستیم  تا در کنار دولت و نهاد های دیگر کمک رسان قرار گرفته و از این آواره گان داخلی دلجویی کنیم و هریک از ما به حد توان مان، به آنان یاری رسانیم.

انسانیت همین است که چون بنگریم در همسایه‌گی، قریه و شهر ما کسی گرسنه است و لباس ندارد و از سرمای زمستان می لرزد و یا نیازی دیگر دارد، باید فوری به کمک بشتابیم و دیگران را نیز در این راستا با خود همآهنگ سازیم.

جدا از این بیجا شده‌گان در دور و بر ما نیز ده ها خانواده ناتوان و بینوا وجود دارد که در خور دلجویی و مهربانی ما هستند.

 

و نگاهی می اندازیم به رونامه  ی ماندگار که در سرمقاله ای تحت عنوان فساد تاریک برشنا در روشنی حمایت غنی چنین نوشته است :

با توجه به اسنادی که در سانه‌ها نشر شده است، شرکت برشنا در افغانستان که تنها شرکت خصوصی رسانندۀ برق است، سه میلیارد دالر را اختلاس کرده و به عبارتی هم به سرقت برده است.

هیچ مرجعی هم نیست که از چگونه‌گی کار این شرکت حساب پس بگیرد. شکایت مردمان زیادی از بلند بودن هزینۀ برق به جایی نرسیده‌است؛ زیرا پشت شرکت برشنا به مرکز قدرت سیاسی در کشور یعنی به ریاست‌جمهوری گرم است و هرچه در توان داشته باشد، بر سر مردم بی‌بضاعت کشور می‌آورد.
این وضع، یعنی بدترین حالت موجود و استثمار مردم از طریق شرکت برشنا. بنابراین بهترین حالت برای رفع این مشکل این است که کار برق اولاً ملی شود و نیز دولت باید خود مکلفیت رساندن آن را به عهده داشته باشد و باید توجه روی ساختن بندها صورت گیرد تا برق توسط کسی انحصار نشود. در ثانی باید شرکت برشنا از بنیاد تغییر کند. باید ساختار پرسونلی آن ملی شود و همچنان از انحصار یک فرد و حلقه و گروه، توسط سرمایه‌گذاران مختلف بیرون کشیده شود.

در پایان ماندگار می افزاید:
حالا باید مرجعی وجود داشته باشد تا از نحوۀ درامد و مصرف این شرکت حساب بگیرد که پول مردم به کجا میرود و عواید کلان میلیادها دالری این شرکت کجا رفته اند. اما زمانی که آقای غنی نخواهد که کسی از شرکت برشنا حساب بگیرد و یاهم کسی از وزارت مالیه، بدون شک فساد در این دونهاد طبق دلخواه گسترده خواهد بود. پس مبارزه با فساد در حکومت آقای غنی، با توجه به این وضعیت، کاملاً سیاسی و غیر صادقانه است. بنابرین تاجایی که دیده می‌شود، فساد در پناه قدرت به شکل دلخواه صورت می‌گیرد، اگر ریاست‌جمهوری از نهادها و افراد فاسد به شدت حمایت نکند، امکان بررسی کارکردهایی شرکت‌هایی مثل برشنا و درامدهای سیاه و غیر مشروع آن از طرف مراجع زیادی قابل پیگری است.