قوس 21, 1396 16:23 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 21 قوس 1396

"بازهم برشنا و جنجال های ناتمام " ، " عزت و ناموس تان را به دشمن نفروشید " و "جنگ زرگری بر سرقدس " ، عناوین سرمقاله ی روزنامه های امروز چاپ کابل است.

بازهم برشنا و جنجال های ناتمام عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :

طی دو سال گذشته شاید هیچ اداره ای به اندازه برشنا خبرساز و کارکردهای آن جنجال برانگیز نبوده است. بزرگ ترین جنجالی که توسط برشنا به وجود آمد قضیه تغییر مسیر انتقال برق 500 کیلوولت ترکمنستان به  افغانستان بود که در ابتدا بنا بوده از مسیر بامیان به کابل برسد ولی بر اساس یک تصمیم که هنوز دلیل آن معلوم نیست، به مسیر سالنگ تغییر داده شده است. این مساله به قدری جنجالی شد که کشور را دچار یک بحران بزرگ در مقیاس بحران امنیتی و تروریسم کرد. در روزهای اخیر اما گزارش تحقیقی نشر شده است که نشان می دهد در برشنا فساد گسترده وجود داشته و در نحوه جمع آوری پول از مردم در قبال مصرف برق هنوز هم فساد و یا بی مبالاتی گسترده وجود دارد.

نویسنده می افزاید :

مشکل اصلی و همیشگی این اداره  این است که متاسفانه بیش از هر جای دیگر گنگ و بی زبان است. هرچه شکایت های مردمی و گزارش های تحقیقی در مورد آن به نشر می رسد، هیچگونه پاسخی برای روشن شدن اذهان عامه از سوی برشنا ارایه نمی گردد. این عدم پاسخگویی سبب شده است که مردم همواره در باره برشنا و مسولان آن با پرخاش و تندی صحبت کنند. مردم کمبودها و ناگزیری های برشنا را درک می کنند، به شرط آن که صادقانه و عادلانه با همه شهروندان به صورت یک سان برخورد شود. همه می دانیم که برشنا توانایی توزیع برق 24 ساعته برای همه شهروندان در زمستان را ندارد. ولی انتظار می رود که مسولان آن با روشنی با مردم مشکلات را در میان بگذارد و نحوه ارایه خدمات خود را نیز به صورت یک سان و عادلانه تنظیم کند.

و عزت و ناموس تان را به دشمن نفروشید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است :

به تازه گی گزارش شده است که مسؤولان برخی از پاسگاه‌های امنیتی در ولایت ارزگان با توجه به کندکاری ارگان های کشفی و تعلل در پیگیری از جرم و جنایت در این راستا، پاسگاه‌ها و سنگر های شان را به دشمن مردم ما می فروشند.

گزارش ها در مورد فروش سلاح و تجهیزات نهاد های امنیتی از سوی برخی از مسؤولان در گذشته ها نیز مواصلت کرده بود ولی واگذاری سنگر ها و پاسگاه‌ها که به مثابه شرف و عزت هر سرباز و فرمانده است، روی دیگر سکه فساد است که اینک چهره نمایان کرده است و افزون بر این که بسیار ننگین و زشت است، اعتبار و وجهه جزوتام های نیرو های دفاعی و امنیتی ما را که سرسختانه و جانبازانه همه روزه با دشمن صلح و آرامش مردم می رزمند، لطمه می زند.

آرمان ملی می افزاید :

از آنجا که این مسأله بسیار جدی و خطرناک است، باید مسؤولان نهاد های امنیتی از همین اکنون برای جلوگیری از بروز رخداد های مشابه آن، تدابیر عاجل و ضروری را روی دست بگیرند. تطبیق قانون، تحکیم انظباط و دسپلین نظامی و توجه و دقت ارگان های کشفی در جهت شناخت چهره های مشکوک و ریشه های فساد در سراسر قطعات و جزوتام های نهاد های امنیتی در هر کجایی که هستند، برکناری  منسوبین بی کفایت و غیر مسلکی  از رأس جزوتام ها و قطعات، همه و همه مؤلفه هایی اند که می تواند اطمینان و اعتماد ما را به این نیرو ها اعاده کند.

و جنگ زرگری بر سرقدس عنوان سرمقاله ی روزنامه ی  انصار است که در آن چنین امده است :

قبل از اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، تصمیم خود را در مورد انتقال سفارتش به بیت‌المقدس اعلام کند، معلوم بود که این اقدام او پرتنش خواهد بود جدای از تظاهرات مردمی و واکنش‌های دولتی، شورای امنیت سازمان ملل هم در روز جمعه نشست اضطراری داشت تا به این تصمیم ترامپ رسیدگی کند و همان‌گونه که انتظار می‌رفت، این نشست مبدل شد به انتقاد جمعی از تصمیم ترامپ. آنچه که در نشست روز جمعه شورای امنیت اتفاق افتاد در حد توبیخ شفاهی ترامپ بوده که برای او چیز تازه‌ای نیست و حتی می‌توان گفت که او خودش را آماده شنیدن این توبیخ کرده بود. اعضای شورای امنیت می‌توانستند پیش‌نویس قطعنامه‌ یا دست‌کم بیانیه‌ای را مطرح کنند تا مانع تکرار تصمیم ترامپ از سوی دیگر رهبران جهان شود و کشوری دیگر حاضر نشود سفارتخانه خود را از تل‌آویو به بیت‌المقدس منتقل کند.

در پایان انصار می افزاید :

می‌توان گفت نشست روز جمعه شورای امنیت چیزی جز یک جنگ زرگری در مقابل تصمیم ترامپ نبود. این جنگ زرگری در خارج از شورا و میان کشورهای منطقه‌ هم دیده می‌شود که مخالفت آنها با تصمیم ترامپ تنها در قالب این نوع جنگ پیش می‌رود تا مبادا تأثیر عملی در مقابل ترامپ ایجاد شود. یک نمونه روشن در بیانیه‌ای دیده شد که دبیرخانه هیئت علمای عربستان به ریاست مفتی اعظم این کشور صادر کرد. این بیانیه تنها در بخش اول خود به جایگاه قدس اشاره داشت که آن هم در حد کلی‌گویی بود بدون اینکه به اصل مسئله در مورد تصمیم ترامپ و به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت رژیمـ صهیونیستی از سوی او پرداخته بشود. شاید انتظار می‌رفت این عالی‌‌‌‌ترین مرکز مذهبی در عربستان موضع جدی‌تری برای حمایت از بیت‌المقدس بگیرد اما واقعیت این است که اجازه چنین کاری را نداشت چرا که سیاست آل‌سعود در این موضوع تنها در حد مخالفت نمایشی با ترامپ و هماهنگی عملی با او است.