دلو 04, 1396 10:18 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 4 دلو  1396

"وضعیت فراه نمونه ای از جنگ های نیابتی" ،" نهادهای امنیتی از شر نفوذی ها نجات داده شوند" و "از پا‌کستان در شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کنیم" عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"وضعیت فراه نمونه ای از جنگ های نیابتی" عنوان سرمقاله ی روزنامه افغانستان ما است که در آن چنین آمده است.

طی روزهای گذشته وضعیت امنیتی ولایت فراه در غرب افغانستان رو به وخامت گذاشته و نگرانی های جدی را به وجود آورده است. 

هفته گذشته یکی از مقامات امنیتی فراه نیز به دست دشمن کشته شد و در واقع از سر راه جنگ برداشته شد.

همه این وقایع در غرب افغانستان نشان از بحران امنیتی در ولایت مرزی فراه دارد و این بحران به قدری بوده است که حتی سخن از احتمال سقوط آن ولایت به میان آمده است.

 با توجه به تحولات اخیر و اوج گرفتن نگرانی های مردم و مقامات از بحرانی شدن وضعیت امنیتی در فراه، اکنون این مناسبات جنگ در این ولایت نمونه ای از جنگ های نیابتی است که در کل افغانستان جریان دارد. 

نویسنده می افزاید :

جنگ در فراه بسی پیچیده تر از آن است که تا کنون برای مردم گفته شده است.

 به دلیل پیچیدگی وضعیت و به دلیل این که احتمالا دست های زیادی از خارج کشور در این ولایت در حال نقش آفرینی هستند، نحوه مواجهه با وضعیت امنیتی فراه برای حکومت یک آزمون مهم و سرنوشت ساز است.

زیرا گروه های تروریستی و حامیان آن ها و کسانی که به هر نحوی از بیرون با آن ها در ارتباط هستند، اکنون از فراه نقطه کور امنیتی دیگری فراروی استراتژی امنیتی افغانستان ساخته اند.

  نا امنی های اخیر پیش از آن که ربط به تروریست های داخلی داشته باشد، به پلان بین المللی و خارجی مرتبط است. 

" نهادهای امنیتی از شر نفوذی ها نجات داده شوند" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

کابل چند روز پیش، شاهد یک رویداد تروریستی بود.

حمله به هوتل انترکانتیننتال نشان داد که دستگاه‌های امنیتیِ افغانستان در بلندترین سطحِ بی‌مدیریتی، بی‌پروایی و ضعف و نفوذیافته‌گی به‌سر می‌برند.

حالا که چنین اتفاقی همسنگ و حتا بدتر از رویداد چهارصد بستر افتاده است، همانند حوادثِ گذشته هیچ‌کس نیست که به عنوان مقصرِ اصلیِ قضیه شناخته شود. شاید در مواردی، افراد عاجز و بیچاره‌یی را به عنوان متهم به زندان بفرستند که در نهایت هیچ دخلی هم در رویدادها نداشته باشند.

ماندگار می افزاید:

عوامل نفوذی دشمن در دستگاه‌های امنیتی چنان عمیق و قوی هستند که می‌توانند حتا رد پایِ حمله‌کننده‌گان را هم گُم سازند.

جنگ افغانستان در شرایط کنونی، جنگی پیچیده و چند وجهی است؛ این جنگ در کنار این‌که نبردی در برابر تروریسم می‌باشد، جنگ‌ها و رقابت‌های نیابتیِ داخلی و بین‌المللیِ دیگری هم دارد.

همین مسأله سبب می‌شود که بحث صلح در افغانستان منطقِ لازم را پیدا نکند و هیچ پندِ محکمی از گذشته گرفته نشود.

ورنه ممکن نیست که در پی چنین حملاتی در کابل، شماری از مسوولان امنیتی به حکم ریاست‌جمهوری گرفتار و راهی زندان نشوند.متأسفانه زمانی که کُل روند با ابهام و شک مواجه باشد، هر پیشنهادی نیز ناقص و سطحی می‌نماید. بنابراین تا زمانی که ارادۀ راستینِ سیاسی دست‌کم در سطحِ ملی برای مبارزه با تروریسم شکل نگیرد و نهادهای امنیتی از وجود خاینان و نفوذیان خالی نشود، این حوادث همچنان تکرار می‌شوند و دردهای جانکاهِ مردم ادامه می‌یابند. خوب‌ترین راه همین است، ورنه روزهای بدتری در انتظار افغانستان خواهد بود!

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح در سرمقاله ای تحت عنوان "از پا‌کستان در شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کنیم" چنین نوشته است:

پاکستان یا رهبران را اخراج کند یا آنان را بازداشت کرده و به کابل بسپارد تا محاکمه شوند. این درخواست تازه‌ی ایالات متحده از پاکستان است. کاخ سفید در واکنش به حمله‌ی تروریستی اخیر طالبان به هوتل انترکانتیننتال گفت که پاکستان مکلف است رهبران گروهی را که این فاجعه را آفریده‌اند از خاکش اخراج کند یا آنان را به زندان بیفگند. 

 بر مبنای رژیم تعزیرات شورای امنیت سازمان ملل متحد هر عضو این سازمان باید فعالیت‌های رهبران طالبان و القاعده را در قلمروش متوقف کند، منابع مالی آنان را بخشکاند و در مبارزه با آنان همکاری کند.پاکستان با پناه‌دادن به رهبران طالبان رژیم تعزیرات شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است. پاکستان هم‌چنان برخلاف قطع‌نامه‌ی ۱۳۷۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد عمل کرده است. 

درپایان هشت صبح می افزاید : 

وقتش است که افغانستان با ایالات متحده و دیگر اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد صحبت کند و موضوع شکایت از پاکستان را با آنان در میان بگذارد. افغانستان با روسیه و چین هم در این مورد صحبت کند.