دلو 10, 1396 16:15 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 10 دلو 1396

"مبارزه با تروریسم، مسوولیت مشترک جهان اسلام" ، "غنی با کابینه اش استعفا بدهد" و "چرا استراتژی آمریکا برای افغانستان امنیت نیاورد"، عناوین سرمقاله های روزنامه های افغانستان ما، آرمان ملی و انصار است که در ادامه می خوانید:

مبارزه با تروریسم مسوولیت مشترک جهان اسلام، عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن  چنین آمده است:

تروریسم به مثابه یک غده سرطانی سال ها است که نه تنها ترقی و پیشرفت کشورهای اسلامی را به گروگان گرفته بلکه کشورهای اسلامی را بدنام کرده است. به نظر می رسد سفر رییس جمهور اندونزیا به افغانستان پس از سفر به پاکستان به همین مفهوم است. هر برنامه ای در این سفر وجود داشته باشد، اما کلیت آن به معنای پذیرش مسولیت جمعی و مشترک جهان اسلام در برابر تروریسم است. از این نظر می توان سفر رییس جمهور اندونزیا را که پس از 60 سال صورت می گیرد، یک گام مثبت در راستای دیپلماسی منطقه ای و در راستای پذیرش مسولیت مشترک و حل مسایل مشترک دانست. 

نویسنده می افزاید:
اکنون که این روند شروع شده و با سفر رییس جمهور اندونزیا کلید خورده است، باید آن را یک گام مثبت و آغاز یک روند طولانی و مثبت ارزیابی کرد. 
اما این روند با یک یا دو و چند کشور به فرجام نمی رسد. باید تلاش صورت گیرد که کشورهایی که به نحوی در حمایت و پشتیبانی از تروریسم و افراط گرایی نقش اساسی و مستقیم دارند، در این روند همگام شوند. در طول سال های گذشته، بسیاری از کشورهای اسلامی در رشد و حمایت تروریست ها نقش واضح داشته اند و همواره دارای ارتباطات وسیع با این گروه ها بوده اند. اینک وقت آن فرا رسیده است که افغانستان و کشورهای هم نظر با آن از ظرفیت ها و نفوذ خود استفاده کرده و کشورهایی را که به نحوی با تروریست ها روابط گسترده دارند، وارد این روند مشترک کنند.


و غنی با کابینه اش استعفا بدهد، عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است:

این روزها شهر کابل شاهد رخدادهای غم انگیر و تکان دهنده است که در آن شهروندان کابل تکه و پاره می شوند. گویی این مصیبت را در این کشور پایانی نیست. مردم از این همه قربانی و ویرانی نیز به ستوه آمده اند و انتظار دارند که این حکومت بی کفایت و رهبران بی کفایت آن هر چه زودتر به این غایله جاری پایان بدهند و شرشان را از سر مردم دردمند ما کم کنند.

آرمان ملی می افزاید:

استعفای رییس جمهور و کابینه اش می‌تواند راه را برای ایجاد حکومت جدید هموار کند تا در آن مردم سالاری و شایسته سالاری جای مقرری هایی که بربنیاد منافع قومی، تنظیمی، سیاسی و سمتی صورت می گیرد، بگیرد.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انصار که در سرمقاله ای تحت عنوان چرا استراتژی آمریکا برای افغانستان امنیت نیاورد، چنین نوشته است: 

امریکایی‌ها براساس استراتژی خود مدعی هستند که در تلاش برای جلوگیری از فروپاشی دولت افغانستان می‌باشند، چون در نگاه دولت ترامپ، استراتژی پیشین در دوره اوباما به معنای فروپاشی دولت کابل است. در واقع اوباما در استراتژی خود اعلام کرده بود که بدنبال تقویت ارتش افغانستان و خروج نیروهای امریکا می‌باشد، اما به نظر ترامپ این استراتژی باعث فروپاشی دولت مرکزی خواهد شد و در نهایت شکست امریکا در  افغانستان را به دنبال خواهد داشت.

در حال حاضر آن گونه که واشنگتن مدعی است، استراتژی ترامپ با عنوان استراتژی صفرپایه، بدنبال به صفر رساندن خطاها و تلفات و حداکثر کردن منافع است که از آن تحت عنوان مدل بازیگر خردمند برای تصمیم گیری در روابط بین الملل یاد می‌شود. مرکز ثقل این استراتژی نجات دولت افغانستان از فروپاشی است و بنابر ادعای مقامات امریکایی قرار است در این استراتژی افغانستان از بهشت تروریست‌ها نجات یابد. اما آیا واقعا هدف ترامپ از استراتژی خود در افغانستان ایجاد ثبات و امنیت کامل است؟ شواهد موجود مبنی بر گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در افغانستان چنین موضوعی را ثابت نمی‌کند.

در پایان انصار می افزاید: 

استراتژی امریکا در افغانستان به دلایل متعدد صلح آور نبوده و به نوعی توجیهی برای کوتاهی‌های صورت گرفته و عدم مبارزه صادقانه 16 ساله واشنگتن در مبارزه با گروه‌های تروریستی است (موردی که حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز بدان تأکید کرده است) و همین امر نشان می‌دهد که هدف و راهبرد امریکا، یک راهبرد منطقه‌ای و حتی فراتر از آن است.

کلیدواژه