سنبله 23, 1398 11:42 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل  23 سنبله 1398

"مردم در میان دو سنگ آسیاب" ،"اجازه ندهید به دهه ی هفتاد برگردیم" و "فرصت ها را نباید از دست بدهیم" عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"مردم در میان دو سنگ آسیاب" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

توقف گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان، امری غیرقابل پیش‌بینی و یا آن‌طور که سخنگویان ارگ مدعیِ آن اند، دستاورد حکومت نبود. این گفت‌وگوها از آغاز نیز روشِ مناسب و قابل اطمینان نداشت و هر لحظه انتظار می‌رفت که به سرنوشتِ فعلی دچار شود. هرچند هنوز هم نمی‌توان با قاطعیت مطمین بود که دیگر هیچ گفت‌وگویی میان امریکا و طالبان در آینده انجام نخواهد شد.
دونالد ترامپ رییس‌جمهوری امریکا، سیاست‌مداری نابه‌هنگام است، او همان‌طور که با یک توییت گفت‌وگوهای صلح را متوقف کرد، می‌تواند با توییتی دیگر دوباره آن را آغاز کنـد. گفت‌وگوهای صلحی که میان امریکا و طالبان آغاز شده بود، به هیچ صورت گفت‌وگوهای صلحِ افغانستان نبودند و نه هم انتظار می‌رفت که این گفت‌وگوها به استقرار صلحِ پایدار و دایمی در کشور منجر شود.

ماندگار می افزاید:

 مردم افغانستان در هیچ یک از انتخابات‌های ریاست‌جمهوریِ این سال‌ها به آرزوهای‌شان دست پیدا نکردند. در سه انتخاباتِ گذشته آنچه که بر سرِ آرای مردم آورده شد، آن‌ها را بهشدت از حکومت‌هایی که فقط لاف و چپاول را در چانته داشتند، مأیوس و سرخورده ساخت. رهبرانِ فعلی که پنج سال زعامت کشور را با ناکامی‌هایِ آشکارشان در قبضه داشتند، چه چیزی به مردم هدیه کردند؟ آیا آن‌ها توانستند امنیت، کار، بهداشت، نان و عدالت به مردم هدیه دهند؟ آیا آن‌ها در پنج سالِ گذشته وعده‌هایی را که در کارزارهای انتخاباتی‌شان داده بودند، حتا به یاد آوردند؟

"اجازه ندهید به دهه ی هفتاد برگردیم" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

چنین می‌نماید که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کشور قطعی شده است. امریکا و طالبان حداقل تا چند ماه دیگر به میز مذاکره بر‌نمی‌گردند. ولی خطر بزرگ این است که نتیجه‌ی انتخابات ریاست جمهوری مورد قبول نامزدانی که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات بازنده اعلام می‌شوند، پذیرفته نشود. اگر نامزد/نامزدان بازنده نتیجه را نپذیرند، داستان بحران انتخاباتی سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۴ تکرار می‌شود. اگر آن بحران طوری که لازم است مدیریت نشود، احتمال آن زیاد است که کشور به سال ۱۹۹۲ گذار کند.

هشت صبح می افزاید

در صورتی که انتخابات نقص تخنیکی نداشته باشد،‌ جنجال سیاسی ایجاد نمی‌شود. جنجال‌های سیاسی پس از انتخابات را نواقص فنی تقویت می‌کند.

صنف سیاسی افغانستان هم باید خطری را که متوجه سلامتی کشور است، ‌درک کند. اعضای این صنف باید تلاش کنند تا در قدم اول اعلام نتیجه‌ی انتخابات بحران سیاسی در پی نداشته باشد. اگر بازهم اعلام نتیجه بحرانی در پی داشت، ‌این بحران با عقلانی‌ترین روش ممکن مدیریت شود. صنف سیاسی کشور نباید اجازه دهد که افغانستان به دوره‌ی سیاه دهه‌ی هفتاد خورشیدی برگردد.

و "فرصت ها را نباید از دست بدهیم" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

با تهاجم طالبان بر ولایت های تخار، کندز، بغلان و فراه و انجام حملات انتحاری پی هم در کابل، حملات نیروهای امنیتی علیه گروه طالبان نیز افزایش یافته است. در هفته گذشته علاوه بر این که حملات گسترده طالبان بر ولایت های فوق دفع گردید، چندین ولسوالی که سال ها به دست طالبان بودند، اکنون از تصرف طالبان خارج شده و به دست نیروهای امنیتی افتاده است. افراد مهم طالبان از والیان نام نهاد گرفته تا فرماندهان جنگی و افراد تخنیکی آن گروه که در طراحی حملات، ساختن بمب های انفجاری و واسکت های انتحاری تخصص داشته اند، کشته شده اند. مطابق آمار ارایه داده شده در یک هفته گذشته نزدیک به هزار نفر از نیروهای طالبان در مناطق مختلف کشور کشته شده اند.

در پایان نویسنده می افزاید:

با پیروزی هایی که در یک هفته گذشته نصیب نیروهای امنیتی گردیده، چنین برداشت می شود که اگر نیروهای بین المللی از سال 2001 تا کنون، انگیزه مبارزه با گروه طالبان را حفظ می کرد و در جهت تقویت نیروهای امنیتی و همکاری نزدیک با آنها مبارزه مشترک با گروه های تروریستی را به پیش می بردند، امروز بسیاری از مشکلات نظامی و امنیتی ما حل بود و مردم افغانستان مجبور نمی شدند تا دوباره به نقطهای برگردد که چند دهه قبل آن را با تلخکامی تمام تجربه کرده اند.
هرچند گفتن این نکته بسیار دیر است؛ اما بازهم شرایط فعلی یک فرصت جدیدی را برای مردم، حکومت، احزاب و گروه های سیاسی فراهم آورده تا با یک اجماع سیاسی از ارزش های دموکراتیک دفاع کرده و به امارت نه بگویند. از انتخابات به عنوان یک فرایند ملی استقبال کنند و در راستای شفافیت آن تلاش ورزند.

کلیدواژه