سنبله 24, 1398 17:04 Asia/Kabul
  • بررسی روزنامه های چاپ کابل 24 سنبله 1398

"انتخابات بی در وپیکر شش میزان" ،"نفی حق رای یک شهروند مشروع نیست" و "انتخابات محور گفتمان سیاسی در افغانستان" عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی ماندگار در سرمقاله ای تحت عنوان انتخابات بی در وپیکر شش میزان چنین نوشته است:

 انتخابات ریاست‌جمهوریِ پیش رو، یک انتخاباتِ پُرچالش و دلهره‎‌آور خواهد بود که از هم‌اکنون می‌توان بی‌نظمی، تقلب و منازعه را در آن مشاهده کرد. مسلماً بخش بزرگی از این وضع، معلولِ مذاکرات صلحِ امریکا-طالبان است؛ مذاکرات صلحی که اگرچه مورد شک و اعتراضِ مردم افغانستان قرار گرفت، ولی از حمایت جامعۀ جهانی برخوردار شد. حالا چه بخواهیم چه نخواهیم، انتخابات ششم میزان به سودِ مذاکراتِ صلح تضعیف شده و جامعۀ جهانی در این معادله، مسوول و حتا مقصر است و باید پیامدهایِ آن را درک کرده و به مقابله با آن آماده شود.

ماندگار می افزاید:
جامعۀ جهانی و نهـادهای بین‌المللی می‌باید در این انتخابات با سخاوتِ بیشتر، ابتکارهایِ ویژه‌تر و ‌بینشِ عمیق‌تر به مردم افغانستان یاری برسانند تا اگرچه آن‌ها یک انتخاباتِ ایده‌آل را تجربه نکنند، اما متحملِ انتخاباتی قهقرایی، عدالت‌کُش و منازعه‌آفرین نیز نگردند.

 

و نفی حق رای یک شهروند مشروع نیست عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح  است که در آن چنین آمده است:

افغانستان خیلی وقت است که کنوانسیون جهانی حقوق مدنی و سیاسی را امضا کرده است. بر مبنای این کنوانسیون هم دولت مکلّف است که از حق رأی شهروندان حفاظت کند. محکوم کردن یک شهروند به حرمان از حق رأی، ‌در تضاد با احکام این کنوانسیون و تعهدات بین‌المللی دولت دارد. اعضای کمیسیون شکایات انتخاباتی وقتی فیصله‌ای می‌کنند باید بسیار دقیق باشند. اگر آنان خود در برخی از موارد آگاهی دارند، بهتر است که با حقوق‌دانان دیگر مشورت کنند. موضوع محرومیت از حق رأی چیزی نیست که کسی بتواند آن را توجیه کند. کمیسیون شکایات انتخاباتی هرچه زودتر باید حکم ممنوعیت از حق رأی را پس بگیرد و به مجازات دیگری که در قانون پیش‌بینی شده است‌، اکتفا کند.

هشت صبح می افزاید:

 محروم‌سازی شهروندان جمهوری از حق رأی، به هیچ وجه یک حکم مشروع نیست. حقوق‌دانان کمیسیون شکایات انتخاباتی باید معلومات‌شان را در مورد حقوق بشر و حقوق شهروندی و رابطه‌ی این دو بیش‌تر بسازند. در کشورهای دموکراتیک جهان تلاش می‌شود که فاصله‌ی حقوق بشر و حقوق شهروندی به سود حقوق بشر کم‌تر شود. اگر تضادی بین حقوق بشر و حقوق شهروندی به میان می‌آید، ترجیح بیش‌تر حقوق‌دانان کشورهای دموکراتیک حقوق بشر است. ولی در این‌جا یک نهاد حقوقی چند شهروند جمهوری را از حق رأی محروم می‌کند که به هیچ وجه مشروع نیست.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی افغانستان ما که در سرمقاله ای تحت عنوان انتخابات محور گفتمان سیاسی در افغانستان چنین نوشته است:

اصل، برگزاری انتخابات است، این که چه تیمی در این انتخابات برنده خواهد شد بحث بعدی است. ما بر اصل پروسه انتخابات تکیه و تأکید می کنیم. متأسفانه طیف های ضد انتخابات بازهم تلاش می کنند که انتخابات را در افغانستان ناکارآمد و منشأ بحران های سیاسی و امنیتی قلمداد کنند.

در پایان نویسنده می افزاید:

در این وضعیت آشفته، آگاهی و شعور سیاسی مردم می تواند، پاسخ خوبی برای تخریب گران سیاسی باشد. مردم باید برای خنثا سازی تبلیغات دشمنان بیرونی و مخالفان درونی، صحنه انتخابات را گرم و پرشور نگه دارند و در روز انتخابات در پای صندوق های رأی حضور گسترده داشته باشند و سیاستمداران، رهبران احزاب و بخصوص نامزدان انتخاباتی باید از تمام امکانات و پتانسیل‌ها برای ایجاد شفافیت لازم در انتخابات استفاده کنند و در فردای انتخابات بهانه‌ای به دست سؤ استفاده گران قرار ندهند. 

کلیدواژه