• Rrugëtimet e Farabiut me qëllime shkencore

  Rrugëtimet e Farabiut me qëllime shkencore

  May 18, 2024 21:21

  Gjatë gjithë historisë njerëzore, janë shfaqur shumë gjeni dhe shkencëtarë, ku secili prej tyre nga ana e tij krijoi një pikë kthese në historinë e mendimit njerëzor dhe ishte në gjendje të krijonte një ndryshim të jashtëzakonshëm në atmosferën intelektuale dhe sociale të shoqërisë së kohës së vet.

 • Arsimimi dhe veprimtaria e Farabiut

  Arsimimi dhe veprimtaria e Farabiut

  May 18, 2024 21:12

  Kur Farabiu hyri për herë të parë në Bagdad, e kanë prezantuar atë se është me prejardhje "Nga Lindja". Në atë kohë, fjala "Lindje" i referohej Khorasanit dhe rajoneve në afërsi me Transoksianinë. Prejardhja e Farabiut i referohej gjithashtu një rajoni të quajtur Farab ose Parab, që është forma e lashtë persiane e emrit Farab. Rajoni Farab në kohën e lindjes së Farabiut ishte tërësisht iranian

 • Jeta dhe vepra e Farabiut

  Jeta dhe vepra e Farabiut

  May 18, 2024 21:10

  Disa studiues e kanë konsideruar Farabiun si shiit bazuar në përmbajtjen e disa prej veprave të tij. Disa kanë shkuar përtej kësaj dhe besojnë se mësimet e Farabiut, si një përzierje e filozofive aristoteliane dhe neoplatonike, kanë ngjyrë islame dhe veçanërisht janë shumë të afërta me bindjet e shkollës së dymbëdhjetë imamëve (shiite).

 • Mësuesi i Dytë, një vështrim mbi kohën, jetën dhe trashëgimin e Farabiut në botën Islame

  Mësuesi i Dytë, një vështrim mbi kohën, jetën dhe trashëgimin e Farabiut në botën Islame

  May 18, 2024 21:06

  Në këtë program serial do të hedhim një vështrim jetën, veprat dhe ndikimet e njërit prej filozofëve më të mëdhenj islam dhe iranian mbi kulturën dhe filozofinë në botën islame.

 • Inxhinieri i vogël dhe gjykatësi pa mjekër

  Inxhinieri i vogël dhe gjykatësi pa mjekër

  May 18, 2024 20:52

  Kishin kaluar rreth gjashtë vjet nga lindja e Husejnit, të birit të Abdullahut, kur nëna e tij zuri shtratin e u sëmur. Edhe pse Abdullahu kishte sjellë mjekët më të mirë të Buharasë mbi shtratin e të sëmurës së tij, sëmundja e gruas së tij, Setare, zgjati ca. Më në fund, pas disa muajsh, pak nga pak, te Setareja u shfaqën shenjat e përmirësimit.  

 • "Qielli ishte vrima-vrima"

  May 18, 2024 20:45

  Në një kohë jo aq të largët, qielli nuk ishte thjesht një pamje e bukur dhe tërheqëse. Përkundrazi, yjet e tij luanin një rol të rëndësishëm në përcaktimin e fateve të njerëzve dhe veprimeve të tyre.

 • Të njihemi me qytetin Jazd, kryeqytetin turistik të Asamblesë së Vendeve Aziatike (ACD)

  Të njihemi me qytetin Jazd, kryeqytetin turistik të Asamblesë së Vendeve Aziatike (ACD)

  May 18, 2024 20:32

  Zgjedhja e qytetit Jazd si kryeqyteti i turizmit të vendeve anëtare të Forumit të Dialogut Aziatik në vitin 2024 konsiderohet një arritje e rëndësishme për turizmin iranian dhe tregon kapacitetet e larta të Iranit përsa i përket tipareve historike, natyrore, kulturore dhe artistike.

 • Raketa balistike “Kijam”

  Raketa balistike “Kijam”

  May 18, 2024 19:55

  Në tre dekadat e fundit, Republika Islamike e Iranit ka bërë hapa të mëdha në fushën e projektimit, prodhimit dhe operimit të të gjitha llojeve të raketave balistike.

 • Selman Farisi në shoqërim të Hazreti Muhamedit s.a.v.s.

  Selman Farisi në shoqërim të Hazreti Muhamedit s.a.v.s.

  May 18, 2024 19:41

  Zoti nuk e pranon shtypjen. Pranimi i shtypjes nuk është i denjë për dinjitetin njerëzor. Zoti nuk do që ta shohë kurrë njeriun nën sundimin e shtypjes; kjo është arsyeja pse Ai i përgatiti shtigjet e lirisë së tij. Një person që e konsideron Zotin si pronar të tijin, nuk pranon të jetë rob i asnjë qenieje njerëzore. Po aq sa e konsideron të lejuar përuljen para Zotit, aq edhe i shmanget përkuljes para robërve të cilët kanë nevojë për Zotin e tyre. Njeriu është mëkëmbësi i Zotit në tokë dhe Zoti

 • Rrugëtimi i Selman Farisiut drejt Islamit

  Rrugëtimi i Selman Farisiut drejt Islamit

  May 18, 2024 19:31

  Gjatë rrugës së të vërtetës, Selmani ishte i përkushtuar në zgjedhjen e udhërrëfyesit dhe mësimin prej tij. Besimi i tij në këtë metodë ishte sekreti i suksesit dhe i arritjes së qëllimeve të tij. Me ndihmën e këtyre udhërrëfyesve të së vërtetës, ai i ngjiti shkallët derisa arriti të vërtetën.