مصاحبه با حاج منصور حقیقت پور عضو سابق مجلس شورای اسلامی ایران
برگزاری موفق انتخابات ریاست جمهوری در ایران و مقایسه آن با سایرکشورهای غربی و همسایه
مصاحبه کننده : عاشق حسین طوری
مترجم : محسن لارابی
سوال :
جناب آقای حقیقت پور چنانچه مطلعید انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا روز جمعه گذشته (29 اردیبهشت96)برگزار گردید که در نتیجه آن دکتر حسن روحانی رئیس جمهور فعلی ایران باردیگر پیروز میدان شد. شما روند برگزاری انتخابات، رقابتهای کاندیداها و در نهایت نتایج این انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟
جواب :
با سلام.امروز ما مفتخریم که در جمهوری اسلامی ایران نمایشی از فوق دموکراسی را به جهانیان ارائه و نشان می دهیم. این سطح از مشارکت مردم در انتخابات دیروز(29 اردیبهشت) را در هیچ کجای دنیا نمی بینید که مردم بیش از 70 درصد در آن شرکت کنند. اروپایی ها ، امریکاییها و آسیایی ها باید از این روند الگو بگیرند.شرایط بگونه ای بود که بطور مساوی تمام فرصت ها بین کاندیداهای مختلف تقسیم شد و بحث های گرم و خوبی هم از طریق رسانه ملی و هم از طریق چهره به چهره، کاندیداها توانستند با مردم صحبت کنند.کاندیداها اغلب به شهرها و روستاها رفتند و طرح ها و برنامه های خود را معرفی کردند و در نهایت مردم دیروز به طرح ها و برنامه های آقای دکتر حسن روحانی نظر مثبت دادند که ما هم به ایشان و هم به مردم تبریک عرض می کنیم.یکی از ویژگی های انتخابات دیروز وجود آزادی برای انتخابات کاندیداها بود و هیچ اجباری برای تحمیل یک ایده وجود نداشت.ویژگی دیگر این انتخابات انگیزشی بودن آن بود یعنی مردم با انگیزه های ملی و مذهبی پای صندوقهای رای آمدند و مردم ساعت ها در صف بودند و بارها نیز ساعت اتمام انتخابات تمدید شد و تا ساعت 12 نیز ادامه داشت.موضوع بعدی موضوع امنیت بود.این کشور به این بزرگی و وسعت و با این همه تنوع قومی شما شاهد بودید که چقدر خوب و بدون کوچکترین ضعف امنیتی انتخابات برگزار شد.نه درگیری و نه تنشی وجود نداشت.بازیگران منطقه ای و بین الملی اجازه ایفای نقش در این انتخابات نداشتند و این مسئله هم یکی از ویژگی های این انتخابات دیروز بود که کاملا ملی و برپایه اراده مردم عزیز ایران رقم خورد.
سوال :
به نظر شما مردم در انتخابات دیروز به افراد رای دادند یا به برنامه های آنان؟
جواب :
قطعا در این انتخابات برنامه ها مد نظر مردم بود و خود کاندیداها و ادبیات و نگرش آنها توانست خیلی تاثیر گذار باشد و تیم کاری و برنامه های کاندیداها نیز در انتخاب آنها خیلی موثر بود .
سوال :
پروسه و روند انتخابات در جمهوری اسلامی ایران را با سایر کشورها بویژه با غرب و امریکا چگونه مقایسه می کنید؟
جواب :
انتخابات در ایران پروسه ویژه ای دارد.اولا بدلیل ترکیبی که در مدیریت انتخابات و در دستگاههای اجرایی و دستگاههای نظار صورت میگیرد ، امکان هرگونه جعل و تخلف سازمان یافته ای در انتخابات وجود ندارد.شورای نگهبان بعنوان یک نهاد بی طرف حقوقی مسئولیت دارد که روند انتخابات را نظارت و بازرسی و کنترل نماید و این نتایج را تائید شرعی کند.بحت هایی که در انتخابات ایران وجود دارد از جمله انگیزشی بودن،اشتیاق و حجم گسترده حضور مردم را به هیچ عنوان نمی توان با غرب و کشورهای همسایه مقایسه کرد.
سوال :
شما به نقش شورای نگهبان اشاره داشتید که نظارت بر روند انتخابات و همچنین بررسی صلاحیت کاندیداها را برعهده دارد.این امر چقدر با دموکراسی در تعامل است؟
جواب :
این مدل در همه جای دنیا وجود دار و در انتخابات فرانسه هم چنین نطارتی وجود دارد. شورای نگهبان نظارت می کند که در آرای مردم تخطی بوجود نیاید.یعنی شورای نگهبان از آرای مردم نگهبانی می کند که به نفع رای دهندگان است.در واقع شورای نگهبان دخالت نمی کند و فقط از آرای مردم که امانت الهی هستند، نظارت و حراست می کند.
سوال :
بررسی صلاحیتها و رد و تائید کاندیداها در شورای نگهبان با دموکراسی در تضاد نیست ؟
جواب:
در واقع رد یا تائید صلاحیت کاندیداها جزو وظایف شورای نگهبان است که باید بفهمد افرادی که در این رقابت شرکت کردند ، صلاحیت اداره کشور را داشتند باشند و بعنوان رجال سیاسی تعریف شوند .در واقع نمی شود همه 1400 یا 1500 نفری که خود را بنا به دلایل مختلف برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند، بعنوان کاندیداهای اصلی معرفی کنیم باید یک ممیزی صورت بگیرد که کدام رجل سیاسی هستند و کدام خیر.
سوال:
در سایر کشورها بویژه در غرب و امریکا چنین مکانیزمی که صلاحیت کاندیداها را بررسی کند وجود دارد؟
جواب:
برخی از کشورها چنین مکانیزمی را به دانشگاهها محول می کنند و می گویند هر کس که می خواهد کاندید شود باید امضای 2 هزار استاد دانشگاه را بیاورد.در برخی از کشورها نیز پارامترهای اقتصادی موثر است.مثلا در انگلیس اگر کسی بخواهد کاندید مجلس شود باید مقداری پول را در بانک قرار دهد و اگر کمتر از 5 درصد رای آورد دیگر آن پول مصادره می شود و به آن کاندید نمی دهند.یعنی اجازه نمی دهند هر کسی که از راه می رسد ثبت نام کند.در این کشورها بوسیله ابزارهایی که تعبیه می کنند می خواهند کسانیکه در تراز ریاست جمهوری قرار دارند برای ثبت نام بیایند.
سوال:
نگاه و برخورد کشورهای غربی یا رسانه آنها با پروسه انتخابت در ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
جواب:
ما امروز که اخبار انتخابات را کنترل کردیم، همه کشورها و رسانه های آنها از حجم و عمق دموکراسی و حضور مردم ایران در انتخابات متحیر شدند.ما چنین نمونه ای را در کشورهای اطراف خود نداریم مخصوصا کشورهای اسلامی مانند عربستان به هیچ وجه نمونه چنین دموکراسی را ندارند. لذا ایران امروز در برقراری مردمسالاری دینی در دنیا پیشتاز است .
سوال:
پس چطور ایران با چنین دموکراسی شفاف مورد برخوردهای خصمانه غرب و امریکا قرار می گیرد ولی کشورهایی که در آنجا حتی دموکراسی ضعیف هم دیده نمی شود و حکومتهای دیکتاتور در آن حاکم است و کشورها توسط یک خاندان اداره می شود، و لی با آنها رفاقت دارند و از آنان حمایت می کنند.مانند کشورهای عربی از جمله عربستان.این تناقض و پارادوکس را چگونه ارزیابی می کنید؟
جواب:
امریکا امروزه از دموکراسی بعنوان یک حربه استفاده می کند.همین امروز آقای ترامپ به عربستان رفته و قرار است قراردادهای حجیمی مخصوصا در بخش نظامی به امضا برسد.اصلا عربستان از دموکراسی چیزی می داند؟ حقوق بشر را می فهمد؟ آیا عربستان حقوق انسانها و غیره را رعایت می کند؟ خیر.دموکراسی فقط بعنوان ابزار برای امرکیاییها است که برای اعمال تحریم و فشار به کشورهایی است که با آنها مخالف اند.
سوال:
شرکت گسترده مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری که اراده خود را به اجرا گذاشتند از نظر سیاسی و امنیتی چه تاثیراتی می تواند برای ایران داشته باشد؟
جواب:
قطعا حضور گسترده مردم در این حجم وسیع، موقعیت ما را در منطقه و جهان تحکیم می بخشد و اتکای دولت به مردم به این حجم از مشارکت در انتخابات ، به مدیران و مسئولان ما این جرات را خواهد داد که در مقابل غربی ها و اروپایی ها محکم بایستند و به این حمایت مردم اتکا کنند.این انتخابات، وزن سیاسی و ژئوپولیتیکی ما را در دنیا افزایش داد.